У школама широм Републике Српске, па тако и у Сокоцу у току су припремне активности за упис дјеце у први разред основне школе за школску 2017/2018. годину. Пријава за упис дјеце у Основној школи „Соколац“ почела је 20. и траје до 31. марта. Након евидентирања дјеца иду на љекарски преглед како би били спремни за упис који креће од 3. априла.

Према ријечима директора ОШ „Соколац“ Дивне Јанковић у први разред се ове године уписују дјеца која су рођена 2011. године, односно дјеца која у текућој години пуне шест година.

– Након пријаве дјеце која траје до 31. марта, од 3. априла креће упис будућих првачића у први разред основне школе. На упис првака родитељ је дужан да донесе родни лист дјетета и љекарско увјерење. Тестирање дјеце за упис у први разред дио је процедуре приликом уписа у основне школе којим се процјењује дјететова зрелост и утврђује да ли је спремно за полазак у школу.  Априлски уписни рок није коначан, за дјецу која тренутно нису спремна за полазак у школу или из неког другог разлога нису уписана у првом року, у августу постоји други рок за упис, објашњава Јанковићева.

Према њеним ријечима припрема дјеце за полазак у школу је сложен процес и захтијева нарочиту пажњу:

– Прије свега, са дјецом треба разговарати тако да се не плаше школе. Код нас је заступљено плашење дјеце школом што је погрешно. Дијете које није спремно, и које се није одвајало од родитеља може то врло тешко да поднесе. Дјецу пред полазак у школу треба припремати у смислу да су већ одрасли, да су пред њима нови задаци и другари којима треба да се радују. Само један лијеп, отворен и позитиван разговор о нечему што треба да их радује а не да их плаше одвајањем, учитељима и школом уопште, савјетује Јанковићева.

Друго полугодиште обилује бројним активностима. Од школских, преко општинских, регионалних и републичких такмичења дјеце у знању и спорту, до екстерног вредновања ученика завршног разреда које ће се  реализовати крајем априла. Циљ екстерног вредновања је утврдити ниво знања и вјештина из предмета српски језик и математика којима су ученици овладали на крају основне школе, и један је од видова  припреме за увођење мале матуре у будућности.

Рођена 16. јуна 1986. у Сокоцу. Основну школу и гимназију завршила је у родном мјесту. На Филозофском факултету у Источном Сарајеву студирала енглески језик и књижевност. Дипломирала је 2011. године. Запослена у Инфо центру од 2012. године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име