У организацији Ресора за пружање стучних услуга у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, подручне јединице Соколац, у Сокоцу je одржана обука за произвођаче млијека о хигијени муже и поступку с млијеком, са освртом на правилник о квалитету сировог млијека.

Према ријечима вишег стручног сарадника за сточарство при овом ресору Свјетлане Мичић, млијеко је веома важна животна намирница којој треба да посветимо посебну пажњу:

– Не смијемо заборавити да сигурност хране почиње на фарми, значи на газдинствима произвођача и то је основ производње безбједне хране. Самим тим потребно је примјењивати адекватне мјере у контроли хигијене млијека и млијечних производа кроз цијели прехрамбени ланац од поља до стола, како би се осигурала прикладност производа за људску потрошњу. Да би добили квалитетан производ, произвођачи треба да воде рачуна о здрављу животиње, о хигијени муже, о исхрани, питкој води, те цијелокупној бризи о животињама и околини, јер сви ти фактори утичу на производњу млијека. Поштивање правилника о квалитету сировог млијека је јако битно. Мљекара Пађени је добила дозволу за извоз млијека у Европску Унију, па ће самим тим у наредном периоду контроле млијека бити строжије.

Предавању су присуствовали произвођачи млијека из Сокоца који млијеко предају мљекари „Пађени“ а немају екстра класу. Указано им је на начин поступања са животињама прије и после муже, како да поступају са млијеком после муже са посебним нагласком на хигијену млијека, а све с циљем постизања бољег квалитета млијека, које наравно доноси и бољу цијену откупа,  објаснила је Мичић.

С обзиром да Република Српска биљежи тренд раста у производњи млијека, из Министарства желе да тако стање остане и да се још више унаприједи, чему ће нарочито помоћи овакве и сличне обуке за произвођаче. Мљекарима са подручја наше локалне заједнице који имају лошији квалитет млијека ово предавање ће помоћи да увиде начин на који ће произвести квалитетније млијеко и самим тим постићи бољу цијену.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име