У кабинету начелника општине Соколац, Милована Бјелице, данас је одржан радни састанак Општинског штаба за ванредне ситуације. Састанку су присуствовали представници Штаба цивилне заштите општине Соколац, Ватрогасног одјељења, Комуналне полиције, ЈП у стечају Водовод и канализација „Врело Биоштице“, Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“ и представници локалне самоуправе.

На данашњем састанку увојен је „План активности у припреми и спровођењу мјера заштите и спасавања од шумских и других пожара на отвореном простору општине Соколац за 2017. годину“. Како је речено на данашњем састанку  Општинског штаба за ванредне ситуације главни циљ реализације Плана је ажурирање субјекта од значаја за спровођење превентивних и оперативних мјера заштите и спасавања  на подручју општине Соколац, као и анализирање стања опремљености и обучености  тих субјеката.  Такође као битна ставка наводи се провођење информативно-пропагандне активности у циљу упознавања становништва и других субјеката о могућности настанка пожара и посљедица које изазива.

Како се наводи у „Плану активности припреме и спровођења мјера заштите и спасавања од шумских и других пожара на отвореном просотру“  као мјере превентивног дјеловања треба формирати базу података о водоопскрбним капацитетима на подручју општине, утврдити агротехничке мјере и мјере за уређивање и одржавање пољопривредног земљишта, радити на изради и одржавању постојећих шумских комуникација, организовати чишћење и одржавање трасе испод енергетских водова, затим посветити посебну пажњу уклањању дивљих депонија и осматрању и надзору шума и грађевинских објеката  којима пријети повећана опасност од пожара.  Такође, у Плану се наводи да је потребно на основу процјене угрожености и плановима заштите и спасавања од пожара утврдити потребе у људству, материјално – техничким средствима и опреми, као и формирати тимове за гашење пожара отвореног простора.

Према Изводу из процјене угрожености општине Соколац од пожара, на подручју општине дјелује Ватрогасно одјељење које је оспособљено за гашење свих врста пожара. У свом саставу Ватрогасно одјељење има 13 професионалних ватрогасаца,1 радника на одржавању возила, навално ватрогасно возило, комбиновано ватрогасно возило, двије аутоцистерне , теренско возило са уграђеним модулом и другу пратећу опрему и возила.

У Изводу се наводи да је око 51% територије општине Соколац обрасло шумом, те да највећи број пожара у току године односи се на шумске пожаре.

Рођена у Сарајеву 1987. године. Основно и средње образовање стекла у Сокоцу. Студије новинарства завршила на Филозофском факултету на Палама 2011. године. Новинарску каријеру започела 2012. у ЈП „Инфо Центар“ Соколац у коме задржала до 2014. године. Од јуна 2014. обавља послове самосталног стручног сарадника за односе са јавношћу у кабинету начелника општине Соколац.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име