Директор Јавног предузећа “Шуме Републике Српске” Ристо Марић рекао је данас да се Управа неће мијешати у избор репрезентативног синдиката у овом предузећу и његовог предсједника, без којег нема преговора о колективном уговору.

Прије састанка у вези са организовањем синдиката у “Шумама Српске”, одржаног с представницима 16 организационих дијелова предузећа који нису присуствовали састанку у Хан Пијеску 9. марта, Марић је рекао новинарима да би изборна процедура требало да се заврши до прве половине априла како би почели преговори о колективном уговору.

“Директор и Управа предузећа `Шуме Републике Српске` неће се мијешати у избор репрезентативног синдиката и његовог предсједника. Не знамо да ли ће то бити предсједник гранског синдиката или неко други. Ми само тражимо да се испоштује закон”, рекао је Марић и додаје да данашњи састанак у Теслићу бити задњи на којем ће бити дате смјернице за избор репрезентативног синдиката.

Негирајући да оснива “свој” синдикат, Марић је навео да се ништа ново неће десити и да ће у “Шумама Српске” остати све синдикалне организације у којима ће бити обављени избори.

Марић каже да ће синдикалне организације на нивоу предузећа формирати тијело које ће бити репрезентативно у преговорима.

“Ако директор предузећа и Управа утврђују репрезентативност, онда је наша обавеза да им дамо смјернице, а на њима је да раде оно што предвиђа закон”, рекао је Марић и додао да избор репрезентативног синдиката нема везе са најављеном систематизацијом у предузећу.

Он тврди да гранском синдикату није у интересу да буде изабран репрезентативни синдикат, већ да манипулише синдикалним организацијама којих у предузећу “Шуме Републике Српске” има 46 и које немају свој репрезентативан синдикат.

“На рачун гранског синдиката уплаћује се 50 одсто средства која убиру синдикалне организације на нивоу јавног предузећа. То је основни проблем, јер уколико буде изабран репрезентативни синдикат, вјероватно ће то тијело тражити да та средства не иду гранском синдикату у тој мјери”, рекао је Марић.

Он каже да нема ништа против да Владо Павловић буде изабран за предсједника репрезентативног синдиката, али додаје да између гранског синдиката и синдикалних организација мора постојати репрезентативно тијело.

“Док то не буде завршено нема колективног уговора, умјесто којег је на снази Правилник о раду”, рекао је Марић.

Предсједник Синдикалног одбора Шумског газдинства “Борја” Теслић Душан Марковић рекао је да се залаже за јединство и јачање синдиката, а да тренутна ситуација води ка подјели и слабљењу.

“Свакоме од нас је јасно да послодавци воле да имају људе са којима могу договарати послове који нису у интересу радника и радничких права”, рекао је Марковић.

Он каже да је Синдикат шумарства био у грани Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира Српске и да је то до сада добро функционисало.

Из Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира Српске тврде да Марић, кршећи Конвенције међународне организације рада о слободи синдикалног организовања и дјеловања, настоји да оснује свој синдикат у предузећу, што је изазвало незадовољство и гњев радника.

Они су оптужили Управу предузећа, на челу са Марићем, да је ових дана једнострано, без договора и сагласности са Синдикатом, смањила примања свим запосленим у овом предузећу за 100 КМ, осим оних који имају уговорене плате, те промјенила Правилник о раду на штету радника.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име