Дропрерађивачи романијске регије, представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарства индустрије, енергетике и рударства Републике Српске, Привредне коморе РС, ЈПШ “Шуме“ РС и ШГ “Романија“ Соколац, разговарали су данас са начелником општине Соколац Милованом Бјелицом и начелником Одјељења за привреду и финансије Митром Пржуљом о могућности преиспитивања критеријума за расподјелу шумских дрвних сортимената у овој години, како би се одржала и унаприједила производња постојећих капацитета дрвопрерађивачког сектора.

Након што су представницима ресорних министарстава пренесене примједбе власника привредних друштава и дрвопрерађивачких капацитета на састанку је закључено да постоје двије врсте проблема у области снабдијевања дрвопрерађивача потребним количинама шумских дрвних сортимената.

„Примједбе које се односе на примјени самих критеријума (заустави извоз обле грађе, да све компаније имају исте услове, да се целулозно дрво не испоручује изван територије општине Соколац док се не обезбиједе потребне количине за рад фабрика за производњу пелета и градске топлане) су оправдане и Влада Републике Српске истрајаће на њиховој досљедној примјени онако како их је и утврдила. Имплементацију критеријума спроводи Јавно предузеће шумарства `Шуме Републике Српске“, рекао је новинарима помоћник министра Српске за шумарство и ловство Горан Зубић.

sastanakdrvopreradjivaci16032017_2

Он је додао да дрвопрерађивачи имају примједбе и на саме критеријуме, па је закључено да је потребно додатно преиспитати одређене параметре који су бодовани, како би били још ефикаснији и реалнији за коришћење у наредном периоду.

Секретар Удружења шумарства и прераде дрвета у Привредној комори Републике Српске Лазо Шиник истиче да је одлука о утврђивању критеријума и начину расподјеле шумских дрвних сортимената веома актуелна тема, јер су се показале неке мањкавости код критеријума донесених на сједници Владе Републике Српске 24. новембра 2016. године.

sastanakdrvopreradjivaci16032017_3

„Влада Српске је у функцији Скупштине акционара одлучила да утврди ове критеријуме и начин расподјеле с циљем правичније расподјеле шумских дрвних сортимената, како би се од овог ресусра са којим се располаже у Српској обезбиједили већи ефекати у повећању укупне вриједности, те да се повећају параметри који су већ до сада препознатљиви код повећања укупног прихода, извоза и броја запослених“, истакао је Шиник.

Он сматра да је на данашњој сједници било доста конструктивних примједби које треба рјешавати у ходу и изнаћи оптимална рјешења за правичну расподјелу шумских дрвних сортимената за све дрвопрерађиваче.

Коментаришући забринутост дрвопрерађивача са подручја општине Соколац због најављене продаје „Нове Романије“, Шиник је рекао да Влада Републике Српске не треба у свом портфељу да одржава питање једног предузећа из прерађивачке индустрије, па тако и „Нове Романије“, али је додао да овом продајом не би требало довести у питање квалитено пословање постојећих дрвопрерађивачких капацитета на ширем простору.

“Шумско газдинство “Романија” Соколац испоштоваће потписане уговоре са дрвопрерађивачима, и расположиву количину шумских дрвних сортимената ће понудити дрвопрерађивачкој индустрији општине Соколац”, истакао је директор ШГ “Романија” Страхиња Башевић.

Начелник Одјељења за привреду и финансије Митар Пржуљ упознао је присутне стањем у дрвопрерађивачком сектору на подручју општине Соколац.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица подсјетио је да се неки од критеријума о расподјели шумских дрвних сортимената неповољно одражавају на поједине дрвопрерађивачке капацитете, самим тим и на локалне заједнице.

Фото: Соколац-срце Романије

Он је навео примјер да се код бодовања приликом расподјеле сортимената прерађивачи из изразито неразвијених општина бодују са 12, а из средње развијених са четири бода.

„То је још један од разлога да треба изанализирати постојеће критеријуме, сагледати могућност доношења анекса на критеријуме. Дрвопрерађивачка индустрија општине Соколац тренутно има на располагању једну фабрику у државном власништву која не ради и 21 привредно друштво са 280 запослених радника и 27 предузетника са 54 запослена радника. Укупан приход ових предузећа у прошлој години био је око 29 милиона КМ.  Производња обухвата, уз пар изузетака, основну прераду дрвета. Жеља општине Соколац је да повећа обим производње и обраде дрвета, како би се створила нова радна мјеста” нагласио је начелник Бјелица.

Он каже да је оптимиста по овим питањима и да је прошле године 84.000 метара кубних шумских дрвних сортимената ЈПШ Шуме Републике Српске прерађено на подручју општине Соколац, што је добар показатељ. Приватном сектору дрвопрерађиваче индустрије Соколац је неопходна потпуна сигурност приликом набавке дрвних сортимената, неопходних за њихову производњу. Цијене сировина и осталих намета морају да се прилагоде цијенама које обезбијеђују конкурентност на иностраним тржиштима.

Само тако је могуће привући нове инвеститоре и повећати производњу. То доводи до стварања нових радних мјеста и висе прихода од пореза и доприноса због повећања производње и продаје.

8 КОМЕНТАРА

  1. da oce i taj arap uzeti romaniju,i da mi isplati sta mi duguje,tako i svim ostalim radnicima,a sta ce da radi dal ce uopste rezati gradju,to me ne zanima,a u pravu si sindikalac slazem se sa tobom

  2. Situacija nije dobra ni sada,nema građe i jasno je da ako počne Romanija da radi da ce biti još gore,mislim da su naši brentaši toga svijesni od samog početka i da strahuju od Romanije,da je radila do sada kako treba više od pola brenti nebi ni postojalo,međutim sama konkurencija je dobra za običnog radnika,evo primjer Mila Nogoštića,pravi u UNISU dobru stvar a već zapošljava oko 150 radnika,imaju ljudi zdrav kapital dobre ideje,plaćaju radnike,kako ih je fino vidjeti u 3.00 svi isto obučeni idu sa posla,valjda im nije loše,dosta je monopola i iživljavanja nad sirotinjom.

  3. Ovde nije dobro biti pametan,trebali su ovi naši privatnici uzeti pod zakup Romaniju i podjeliti poslove umjesto što su pare ulagali prvo u svoje barake i straćare pa sada u zidane objekte i sušare a sada budi u neizvjesnosti

  4. brate ,niko ne zna cime ce se arap baviti,razne price kruze,kao oce neke cjevi da sklapa,pa peci dzabe se frka dize nek sacekaju da vide sta je,samo nek nam isplate sta duguju,sto se mene tice licno nek je i privatnici uzmu,samo nek mi isplate dugovanja

  5. S druge strane trebalo je Romaniju proglasiti industrijskom zonom pa je podjeliti na manje dijelove i tako je ponuditi privatnom sektoru,sve je tu i struja,voda,asfalt,grijanje,lokacoja,malo vise kreativnosti,volje i sve se moze a manje licnih interesa i nostalgije.

  6. Романија има најјачи потенцијал што се тиче ел.енергије у окружењу. Могуће је да Арапи покрену неку другу производњу, близу Сарајево, јер овакав потенцијал ел.енергије је тешко добити у данашње вријеме, односно „дебело“ кошта. Најбитније је да се отворе нова радна мјеста, и да људи имају редовна и пристојна примања, као и да су пријављени. Остало долази само по себи: бутици, кафићи, праонице, апотеке……сви ће да осјете!

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име