На Сокоцу ће у четвртак, 16. марта, бити одржана сједница Скупштине Удружења дрвопрерађивача „Романија“ на коју позвани и представници ресорног републичког министарства, а планирано је да се разговара о снабдијевању обловином прерађивачких капацитета на овом подручју у новим околностима, након продаје акција „Нове Романије“.

Предсједник Удружења дрвопрерађивача „Романија“ Соколац Бране Витомир рекао је да су соколачки дрвопрерађивачи забринути због могућности да купац „Нове Романије“ затражи гаранцију од предузећа „Шуме Српске“ за обезбјеђење велике количине обловине.

„Гаранција за испоруку већих количина трупаца за купца `Нове Романије` довела би у веома тешку ситуацију 25 привредних друштава из области дрвопрераде, јер би могли остати без довољно основне сировине“, појаснио је Витомир.

Став локалне управе и дрвопрерађивача је да ова тема заслужује много више разумијевања од Владе Републике Српске.

Из Одјељења за привреду и финансије општине Соколац указују и на проблем у вези са обезбјеђењем потребних количина сировине за дрвопрерађиваче.

Према подацима којима располажу у локалној управи, на подручју Сокоца дјелује 25 привредних субјеката из области дрвопераде и три фабрике пелета.

Начелник за привреду и финансије општине Соколац Митар Пржуљ навео је да је за рад произвођача пелета потребно 30.000 метара кубних целулозног дрвета на годишњем нивоу, а да је за функционисање градске топлане неопходно 10.000 метара кубних дрвета, те да тако на располагању дрвоперађивачима остаје око 40.000 метара кубних обловине.

Према његовим ријечима, годишњи сјечиви етат Шумског газдинства „Романија“ Соколац је 150.000 метара кубних. Проблем је у томе што преосталих 40.000 кубика треба да подмири потребе свих локалних прерађивачких капацитета и купаца ван локалне заједнице.

Пржуљ истиче да привредна друштва на подручју Сокоца остваре приход од 30 милиона КМ на годишњем нивоу, те да се више од половине те суме обезбиједи од извоза.

Из предузећа „Шуме Српске“ је речено да је расподјела шумских дрвних сортимената за 2017. годину извршена у складу са одлуком о утврђивању критеријума и начином расподјеле шумских дрвних сортимената, коју је донијела Влада Републике Српске, након чега су са купцима закључени уговори.

Наводе и да „Шуме Српске“ нису дале гаранцију за одређене количине шумских дрвних сортимената, те да нису извршена резервисања по том основу.

На сједницу Скупштине Удружења у четвртак позвани су представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске, предузећа „Шуме Српске“, Привредне коморе и локалне управе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име