Млади гуслар Матеја Радовић, члан гусларског друштва „Старина Новак“ са Пала побједник је 22. сабора гуслара „Романијо горо од јунака“ који је одржан на Сокоцу.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица уручио је Радовићу побједнички пехар, а секретар Савеза гуслара Републике Српске Милан Никчевић додијелио му је диплому.

„Радује ме што је најбоље умијеће пјевања уз струне древног инструмента, међу 30 гуслара из седам гусларских друштава Сарајевско-романијске и Доњедринске регије, показао баш млади гуслар“, рекао је новинарима предсједник Гусларског друштва „Романија“ Милован Радовић.

На сабору гуслара на Сокоцу учествовали су чланови гусларских друштава „Романија“ са Сокоца, „Старина Новак“ са Пала, „Филип Вишњић“ из Источног Сарајева, „Гаврило Принцип“ из Источног Старог Града, „Филип Вишњић“ из Бијељине и „Карађорђе“ из Вишеграда.

„Епска народна поезија и гусле неисцрпна су ризница мудрости. Они који су уз гусле изабрали су прави пут“, поручио је потпредсједник Савеза гуслара Републике Српске Миладин Пандуревић.

Организатори сабора гуслара „Романијо горо од јунака“ су Гусларски савез Републике Српске и Гусларско друштво „Романија“ са Сокоца, а покровитељи Град Источно Сарајево, општина Соколац, Црквена општина Соколац и привредна друштва из области дрвопрераде.

Прва ревија гуслара на Сокоцу одржана је 1995. године. Ово друштво данас има 15 чланова, а међу њима је шест успјешних младих гуслара.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име