Представници Удружења грађана „Будућност“ из Модриче посјетили су данас општину Соколац и одржали радни састанак у оквиру реализације пројекта „Корак ближе ка заустављању насиља/Психо – социјални третман са починиоцима насиља“. На састанку су присуствовали представници соколачког Центра за социјални рад, Центра за ментално здравље, представници полиције, Психијатријске болнице „Соколац“ и друга лица чија је професија везана  за  тему  пројекта.

Циљ пројекта је оснажити системе интервенција за случајеве родно заснованог насиља кроз рад са починиоцима насиља, како би се осигурала дугорочна промјена за жртве насиља у двије регије Републике Српске – источни дио (општине Соколац, Рогатица и Вишеград) и простор Бијељине (Сребреница, Братунац, Милићи).

Гордана Видовић, директорица Удружења грађана „Будућност“ из Модриче, каже да тренутно у Републици Српској постоје три сигурне куће, у којима се не обезбјеђује само храна и хигијена за жртве насиља, већ одвија свеобухватан процес.

– Ту су укључени правна, психолошка и социјална помоћ. Све више радимо на економском оснаживању како би се жртвама пружила што боља помоћ, нарочито када је ријеч о смјештајном капацитету. Од 2007. године Влада Републике Српске обезбјеђује 70 одсто трошкова, а локалне заједнице 30 одсто за збрињавање жртава у сигурним кућама. Учинићемо све  да се обезбиједе средства за финансирање трошкова психо – социјалног третмана – рекла је Видовићева.

Поводом обиљежавања дестогодишњице од оснивања сигурне куће, 2010. године основан је први мушки центар за почииоце насиља.

ugbuducnostsastanak09032017_2

– Спроведено је истраживање које је показало да су мушкарци прилично несигурни, што је посебно изражено у поратном времену. Наиме, ради се о томе да нема посла, а традиционално они су ти који носе  терет обезбјеђења средстава  за породицу. Дошло је до поремећаја равнотеже у породици, па смо одлучили да развијемо сет активности са мушкарцима да они имају психолошку, правну помоћ, социјалну помоћ и подршку, као и разне „антистрес“ активности. Дакле, кроз мушки центар се реализује низ активности за јачање социјалних вјештина мушкараца, али посебан је сегмент за рад са починиоцима насиља – додала је Видовићева.

Према њеним ријечима, психо – социјални третман треба да буде мјера која ће се проводити стално.

– Нажалост, то се у пракси не проводи. Међутим, морам да нагласим да је највише ових мјера изречено у судовима у Сокоцу и Вишеграду. То је похвално, за разлику од Модриче, гдје има много пријављених случајева овог типа и гдје постоји сигурна кућа, а мање изречених мјера – казала је директорица Удружења грађана „Будућност“.

Циљ данашње посјете је организовање интервенција усмјерених на успостављање одрживих локалних механизама за провођење психо – социјалног третмана и формирање мултидисциплинарног тима за поменуте три општине на  овом простору.

– Тренутно организујемо иницијалне састанке како би се формирао стручни тим, а ангажоваћемо директора Центра за социјални рад из Петрова Владимира Накића, који је усавршио обуку, а у мушком центру ради као спољни консултант. Програм се састоји од шеснаест сесија, а све ће то пратити једно лице са овог подручја како би усавршило одређене вјештине. Планирано је да програм почне у новембру, а трајаће 6 мјесеци – додала је Видовићева.

ugbuducnostsastanak09032017_3

Она је нагласила да је у интересу даљег рада да се оснује сигурна кућа и у овој регији.

– Соколац би био добра опција зато што овдје имамо стручни кадар. Поред Центра за социјални рад и Центра за ментално здравље, у овој општини дјелују Суд и Психијатријска болница – казала је директорица Удружења грађана „Будућност“.

Будући кораци били би измјене законских мјера како би се олакшао рад свим стручним лицима која се баве овим проблемом.

Пројекат „Корак ближе ка заустављању насиља – Психо – социјални третман са починиоцима насиља“ проводе Удружење грађана „Будућност“ Модрича у регији Источно Сарајево и Удружење грађана „Виве жене“ у Бијељинској регији, а подржан је од стране Гендер центра Владе Републике Српске уз финансијску подршку „UN Women“ (Уједињене нације за родну равноправност и оснаживање).

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име