Соколачки Инфо центар и Радио пред стечајем (ВИДЕО)

7

Традиција дуга 42 године могла би да буде прекинута. Соколачки Инфо центар и Радио, су пред гашењем. Плата нема 11 мјесеци, а топлог оброка неколико година. Радници тврде да им општина која је власник ове установе редовно не дозначује транше.

То негира начелник општине, и истиче да је до сада на рачун Инфо центра пребачено преко 600 000 марака.

Добрила Абазовић радник је соколачког радија већ 35 година. Остало јој је неколико мјесеци до пензије и тврди да се сви радници налазе у незавидној ситуацији.

„У тешкој ситуацији смо сви ми. Нисмо примили 11 плата, топли оброк нисмо примили пет или шест година, регрес и зимница су, што би рекла дјеца, мисаоне именице“, истакла је Абазовићева.

Бранка Радоњић је дијете погинулог борца. Почела је радити у овој установи прије четири године, а тренутно је на породиљском боловању. Законска права не може да оствари и нада се да ће ова ситуација ускоро бити ријешена.

„Све ми ово ствара велики проблем ми смо петочлана породица која живи од 600 марака, рачуни су ту и беба је ту. Спајамо крај са крајем и искрено се надам да ће се пронаћи неко рјешење за добробит свих радника“, рекла је Радоњићева.

Директор Инфо центра тврди да је ова ситуација настала из више разлога: отказивањем закупа предајника БН телевизије и отпуштањем радника из маркетинга, који је судском пресудом добио исплату неколико десетина хиљада марака чиме им је рачун блокиран. Такође истиче да су транше од Општине нередовне и да се рјешење овог проблема своди на пуста обећања начелника.

„Дојадило ми је. Не могу више да слушам начелникова обећања и да ме на крају опет превари. Ја сам искључивао предраднике, али он је увјек обећавао изнова и изнова да ће то бити плаћено. Клео се и ја сам морао да вјерујем. Ипак је начелник институција којој би требало да се вјерује“, огорчен је директор Инфо центра Соколац Бранимир Ђурковић.

Први човјек општине Соколац износи другачије доказе. Каже да је за његовог првог мандата овој установи из буџета пребачено око 590.000 марака. Бјелица сматра да је директорска плата која са додацима износи и до 4000 марака превелика за такву установу и да одговорност треба да сносе они који су овај успјешан колектив довели у овакву ситуацију.

„Имали су неколико радника који су прошле године требали у пензију имамо и енормно високе плате, посебно директор преко 4.000 КМ. Сигурно је да се менаџмент није добро снашао у овоме“, изјавио је начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Садшњи директор Инфо центра за неколико дана иде у пензију, неколико људи се помињу као могући насљедници.

Каква ће бити судбина овог колектива биће познато у наредном периоду, јер према ријечима начелника општине Соколац, највјероватнији је стечај овог јединог гласа са Романије.

7 КОМЕНТАРА

  1. 4000 hiljade jel moguće,najbolj da postave za direktora Zoricu Mirjanić koja je ne pravedno otpustana i zbog koje je i blokiran račun i neka ta potraživanja kompezuje sama sebi kroz platu a već tu radi,a zapitaj mo se da je to privatna firma koliko bi bilo zaposlenih,ovako naka im je sam Bog na pomoći.

  2. Niko neće u penziju,malo im 40 i 35 godina radnog staža,a omladina neka čeka na birou,sve se priča kako su žene ugrožene i treba im više prava,gdje im je ženska solidarnost prvi uslov za penziju i idi kući uživaj,ima sigurno 100 žena koje mogu u penziju a neće,zamislite da u sokolac dođe svaki mjesec 100 penzija i da se 100 drugih zaposli i prima platu.Sretan 8.mart zenama na birou i da se zaposle,prva moja.

  3. Pitam se da li iko vodi računa i evidenciju o tome ko ispunjava uslove za penziju i kada ko treba da ide u istu,imam utisak da svako radi šta hoće.Samo treba po kratkom postupku.

  4. Direktori su odgovorni oko radničkih ugovora………pa da li bi ti sam sebe poslao u penziju…….ja ne bih, dok god kaplje iz krave muzare (opština Sokolac)

  5. Treba objaviti spisak svih ljudi koji mogu u penziju a neće,pa da javnost vrši na njih pritisak da u istu i odu a da se zaposle mladi i sa biroa.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име