Сједница Скупштине општине Соколац: Изабрана нова локална управа (ВИДЕО)

0

На данас одржаној сједници Скупштине општине Соколац донесена је Одлука о кредитном задужењу општине Соколац у износу од 4 500.000 конвертибилних марака, као и одлука о Програму кориштења средстава од накнаде по основу продаје шумских дрвних сортимената у 2017. годину у износу од 1 500.000 КМ.

ДОНЕШЕНА ОДЛУКА ЗА РЕСТРУКТУИРАЊЕ ДУГА У ИЗНОСУ ОД 4,5 МИЛИОНА КМ

Према ријечима начелника општине Соколац Милована Бјелице кредитним задужењем биће извршено реструктуирање обавеза по основу кредитних задужења из претходних година која су вршена по неповољнијим каматним стопама од 6-9%. Овај кредит се подиже по каматној стопи испод 4,5%. Правни основ за доношење ове Одлуке је садржан у Закону о задуживању, дугу и гаранцијама Републике Српске. Он је додао да ће 2,4 милиона КМ бити усмјерена на враћање досадашњих кредита, 500.000 КМ за отплату репрограма према Пореској управи Републике Српске, а остатак за измирење обавеза према буџетским корисницима и добављачима.

– Ова одлука се доноси са циљем стварања стабилнијег општинског буџета. На њу смо били приморани због смањене стопе прихода ПДВ-а по основу прелиминарних резултата пописа за 900.000 КМ од 1.јула 2014. до 31.12.2016.године, судских пресуда из претходног периода, смањена прихода ПДВ-а по основу инструкције Министарства финансија РС за четири године по 10%, ненаплаћених редовних прихода од 2.900.000 КМ (нередовна уплата пореза и доприноса од стране дијела правних лица са подручја општине Соколац, накнаде за коришћење пољопривредног земљишта). То ће нам омогућити да испегламо општински дуг који се годинама акумулирао. Пореска управа Републике Српске доставила је увјерење по којем општина Соколац на данашњи дан (24.02.2017.) нема дуговања по основу пореза и доприноса – истакао је начелник Бјелица.

Када је ријеч о расподјели средстава од накнаде по основу продаје шумских дрвних сортимената у 2017. години, Бјелица је рекао да ће бити кориштена за инфраструктурне пројекте на подручју општине Соколац, као што су реконструкција и санација локалних путева, изградња канализационе мреже и водовода у појединим мјесним заједницама. Он је додао да ће дио средстава по овом Програму бити издвојен за издатке за изградњу Пројекта снабдјевање водом и канализацијом у општини Соколац (II и III компонента).

Из општинског Одјељења за привреду и финансије најављен је и ребаланс буџета према којем ће неке ставке из поменутог програма коришћења средстава од шумске ренте бити накнадно уврштене у буџет општине Соколац, јер је Пореска управа РС обрачунала око 300.000 КМ на терет Шумског газдинства „Романија“ Соколац по основу кашњења плаћања законске обавезе од јавног предузећа „Шуме РС“ према општини Соколац.

ЗАМЈЕНИК НАЧЕЛНИКА ЖАРКО КОСОРИЋ

Одборници локалног парламнета у Сокоцу једногласно су подржали Одлуку о именовању новог  замјеника начелника. Функцију  замјеника начелника општине Соколац у наредне четири године обављаће Жарко Косорић, досадашњи одборник Српске демократске странке у Скупштини општине Соколац.

СЕКРЕТАР СО СОКОЛАЦ БОРЈАНКА КРСМАНОВИЋ

Усвојена  је и одлука о именовању секретара Скупштине општине Соколац, као и одлука о имановању начелника одјељења у општинској управи.

Секретар Скупштине општине Соколац и у наредном мандату биће Борјанка Крсмановић, дипл.правник.

ИМЕНОВАНИ НАЧЕЛНИЦИ ОДЈЕЉЕЊА

За начелника Одјељења за локани развој именована је Тијана Ђокић, дипл.економиста. Након разријешења дужности бившег начелника Одјељења за просторно уређење и стамбено – комуналне послове Миломира Рајића, на ово мјесто именована је Мирјана Субашић, дипл.правник.  Начелник одјељења за привреду и финасије општине Соколац и у наредном мандату биће Митар Пржуљ, дипл.економиста, а на мјесту начелника Одјељења за општу управу остаје Љиљана Дамјановић, дипл.економиста, која је ову функцију обављала и претходне четири године.

На данашњем скупштинском засједању донесена је и Одлука о платама општинских функционера, којом се утврђују да се примања начелника и замјеника начелника општине Соколац и предсједника и потпредсједника Скупштине општине Соколац не увећавају, иако су Законом омогућена већа примања.

Рођена у Сарајеву 1987. године. Основно и средње образовање стекла у Сокоцу. Студије новинарства завршила на Филозофском факултету на Палама 2011. године. Новинарску каријеру започела 2012. у ЈП „Инфо Центар“ Соколац у коме задржала до 2014. године. Од јуна 2014. обавља послове самосталног стручног сарадника за односе са јавношћу у кабинету начелника општине Соколац.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име