Представници Борачке организације општине Соколац посјетили су данас двије породице са два погинула борца у одбрамбено-отаџбинском рату и уручили им прикладне поклоне, а ускоро ће посјетити и трећу породицу из ове категорије.

„Како је и уобичајено већ десетак година, поводом обиљежавања 14. фебруара – Дана бораца Републике Српске организујемо посјете породицама са два и више погинулих бораца, разговарамо са њима и чинимо све да им помогнемо у рјешавању проблема са којима се сусрећу“, каже предсједник Борачке организације општине Соколац Миладин Гашевић.

За Милку и Нику Кошарца, родитеље младих бораца Спасимира и Миломира, који су погинули у истом дану, овакве посјете значе много.

Према ријечима Кошарца, нема материјалног добра које може надокнадити губитак дјеце, али овакве посјете су знак да нису заборављени и да обичан разговор са њиховим саборцима помаже да лакше носе своју тугу.

„Остали смо без насљедника и живимо онако како морамо, радимо иако смо у годинама, а од државе очекујемо редовнију исплату примања која нам припадају“, каже он.

Кошарац каже да очекују више поштовања према породицама погинулих бораца, не само кад је ријеч о финансијама, него и о поштовању оног што им закон омогућава.

Породица Кошарац доживјела је низ непријатности у вези са доказивањем остваривања права које имају породице погинулих, због нечије административне грешке.

У породици Љубинке и Алексе Барјактаревић и данас тугују у соколачком насељу Мајдани, за синовима Душком и Гораном, два погинула млада српска борца, бринући о унучићима.

„Сваки пут кад нам дођу људи из Борачке организације осјећам да нисмо сами у овом нашем јаду. Како је живјети без своје дјеце, знају само они који су изгубили тај дар од Бога. Тијела синова смо пренијели са подручја Илијаша у Војничко спомен-гробље на Сокоцу и ту се након дужег лутања задржали да бисмо били близу њихових вјечних почивалишта“, рекао је за Срну Алекса Барјактаревић.

Према његовим ријечима, породице погинулих могу бити задовољне, када је ријеч о финансијама, јер су добиле оно основно за живот.

Он сматра да је посебна неправда учињена према великом броју демобилисаних бораца, који су до данас остали без посла, без примања и многи без игдје ишта.

Барјактаревићева порука свим нивоима власти је да је потребно далеко више пажње посветити преживјелим борцима Војске Републике Српске и њиховим породицама, јер је и њихова улога у одбрамбено-отаџбинском рату непроцјењива.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име