Финансијске потешкоће Дома здравља Соколац (ВИДЕО)

0

У посљедње двије године приспјеле обавезе, укључујући и порезе и доприносе у соколочаком Дому здравља мукотрпно, али уредно измирују.

Међутим, у овој здравственој установи прибојавају се нове кризе, када у јуну 2017. приспију на наплату прве рате репрограмираног дуга од 2,7 милиона марака за неплаћене порезе и доприносе из ранијих година.

С обзиром на то да нису једина здравствена установа која дугује, надају се системском рјешењу.

Иако су у врху дужничке листе, примарна здравствена услуга пацијентима никада није ускраћена. Вишак радника доприносио је акумулацији дуга. Запослено је 65 здравствених радника, који пружају здравствену заштиту за скоро 13 хиљада становника.

300 пацијената је са тешким малигним обољењима, 400 дијабетичара, 2.000 регистрованих хипертоничара.

Мјесечна транша Фонда од 110.000 марака подразумијева и бесплатну здравствену заштиту дјеци до 14 година као и старијим од 65.

Тимови породичних љекара дневно прегледају и до 60 пацијената.

– Административни послови нас оптерећују. Често је стресно, поготову када радите у руралној средини гдје вам је прва болница удаљена 50 километара, каже Сребренка Кусмук, специјалиста породичне медицине.

Конто од 2,7 милиона марака неплаћених пореза и дориноса за период од 2009. до 2014. приспијева на наплату у јуну наредне године. Мјесечни ануитет током 60 мјесеци – 80 хиљада марака…

– Искрено се надам, с обзиром да смо на неки начин стали на зелену грану, да нам тај ануитет неће представљати проблем. Надам се да ће Министарство и Влада наћи адекватно рјешење да помогну опстанак здравствених установа, у нашем случају све проблеме би ријешило додатних 10-так хиљада марака да пратимо све мјесечне обавезе, објашњава директор Дома здравља Соколац, Адријана Станар.

Захваљујући репрограму пореских обавеза успјели су чак и да унаприједе дијагностичке и специјалистичке службе.

Враћање старог дуга све им је већи терет па се надају да ће Влада и ресорно министарство помоћи да у наредних пола године пронађу рјешење.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име