СО Соколац – Усвојен Нацрт Буџета за 2017.годину (ВИДЕО)

Аутор: Јелена Ћајић

0

Скупштина општине Соколац је на данашњем ванредном засиједању усвојила Нацрт Буџета општине Соколац за 2017. годину у износу од 6.674.500 КМ.

Како је у свом обраћању ову тачку образложила шеф одсјека за финансије и буџет Анђа Лучић Нацрт Буџета је достављен Министарству финансија за давање прпорука, упућен је скупштини на изјашњавање и на јавну расправу која је трајала до 19. децембра.

– Препоруке Министарства односе се на корекцију позиције прихода код Управе за Индиректно опорезивање, затим да се са позиције грантова искључи износ планиран као помоћ града Источно Сарајево и да се реалније планирају непорески приходи. Препоруке у вези трошкова подразумијевају корекцију издатака планираних на конту личних примања у складу са мјерама Реформске агенде у БиХ у смислу броја запослених и личних примања. Препоруке Министарства биће уграђене у Приједлог Буџета општине за наредну годину, истакла је Лучићева.

Демократски народни савез који није гласао за Нацрт Буџета на 1. редовној сједници Скупштине на данашњој сједници подржао је Нацрт Буџета. Став овог клуба изнијела је Бојана Марковић:

– Сматрамо да Буџет од 6.674.500 КМ за општину Соколац и реалне приходе које она има није остварив, односно, тешко је остварив. Разлог зашто ми сада подржавамо исти Нацрт Буџета је, прије свега, да би се испоштовала законска процедура и временски рокови, да не би општину Соколац, која је и онако у веома тешкој ситуацији, ставили у још тежу позицију привременим финансирањем. Знамо да је у првом кварталу најслабије пуњење Буџета. ДНС је дјеловао амандмански на 32 позиције. Добили смо чврсте гаранције да ће наши амандмани бити уважени, тако да уз препоруке Министарства, наше амандмане, корекцију начелника и стручне службе очекујемо умањење буџета за око 700.000КМ, рекла је Марковићева.

Нацрт Буџета општине за наредну годину и на овој сједници је изазвао велику пажњу одборника. Одборник Савеза независних социјал-демократа Мирко Чоловић истакао је да је ријеч о најбитнијем документу за локалну заједницу и да се о њему треба широко расправљати како би истакли проблеме и недостатке истог.

– Ми не знамо тачно колики је дефицит у оштинском буџету. И да се у потпуности оствари све наведено у овом документу, неће моћи бити испоштован због дуга. Јасно сам тражио да утврдимо висину обавеза из претходног периода али Скупштина је мој приједлог одбила. Сматрам да расходовна страна буџета није трошена онако како је требало, оно што је написано није се поштовало, новац је расипан. То се мора спријечити. Морамо наћи начин на који ћемо ријешити проблеме. Питање је да ли то можемо сами или је неопходно ангажовати више нивое власти да се ова општина спаси од пропадања. Ја сам спреман да учествујем у томе на начин да то све буде јасно, јавно и транспарентно, рекао је Чоловић.

О овој теми говорио је и начелник општине Соколац Милован Бјелица:

– Од Министарсва смо на предложени Нацрт Буџета добили препоруке о смањењу за неких десетак процената, смањен је план прихода од ПДВ-а јер су вјероватно нарасле међународне обавезе које се на овај начин покривају. Смањени су и планирани грантови. По амандманима који су достављени Приједлог Буџета за наредну годину биће око 5.980.000 КМ гдје ћемо ићи на смањење грантова према буџетским корисницима и смањење личних примања.

Што се тиче утрошка средстава и обавеза из претходног периода све ће бити познато и јасно по завршном рачуну. Напоменућу само да смо у овом периоду од четири године издвојили близу 2.500.000 КМ по кредитима за изградњу и вањско уређење Спортске дворане и других обавеза и пресуда. Сигурно да има дефицита што се сваке године приказује кроз резултате пословања општине, рекао је начелник Бјелица, додавши да су дефициту претходиле неизмирене обавезе из претходног периода које су записнички констатоване заједно са судским предметима затеченим у новембру 2012. године.

Када је ријеч о дефициту, на сједници је истакнуто да ће се усвајањем закона о фискалној одговорности измирење обавеза из ранијег периода обављати према дугорочном плану отплате неизмирених обавеза што ће бити предмет наредне сједнице Скупштине.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име