Широм свијета јуче је обиљежена Међународни дан дјетета, што представља јединствену прилику да се код јавности подигне свијест о потреби заштите дјеце и малољетника од злоупотребе, насиља и разних облика дискриминације.

vsdandjeteta21112016

Тим поводом у просторијама „Дјечијег кутка“ у Сокоцу, омладинци Волонтерског сервиса, организовали су дружење са соколачким малишанима.

Према ријечима координатора Волонтерског сервиса Драгане Врбарац, на дружење су позвана, не само дјеца која редовно долазе у „Дјечији кутак“, него и сви остали заинтересовани малишани.

vsdandjeteta21112016_2

– Организовали смо малу приредбу за дјецу, са намјером да се промовише међусобна интеракција и разумијевање међу њима. Главни циљ обиљежавања овог датума јесте да се скрене пажња јавности на обавезе друштва према дјеци, као и на актуелне проблеме са којима се дјеца суочавају. У  програму, уз музику и игру, испричали смо малишанима која су њихова права и они су то лијепо прихватили – рекла је Врбарац.

Она је додала да су припреме трајале неколико дана, а велику подршку у томе имали су од средњошколаца.

– Ми смо мала и млада организација. Постојимо тек мјесец дана, али смо до сада организовали неколико значајних акција у сарадњи са младим волонтерима  – средњошколцима. Тачније, њихова је идеја била да се обиљежи данашњи датум. Овим путем  захваљујем  предузећима д.о.о „Дуга комерц“ и д.о.о. „С.К.К. пром“, који су обезбиједили слаткише за малишане. У наредном периоду планирамо да организујемо новогодишњу акцију под мотом „Један слаткиш – једно дијете“. Искористићу прилику и да  позовем све младе људе који су заинтересовани да дођу и придруже нам се у оваквим догађајима – поручила је Врбарац.

vsdandjeteta21112016_3

Дјеца су се  забавила и научила нешто ново о својим вриједностима и правима.

– Окупили смо се зато што се обиљежава Дан дјетета. Сва дјеца на свијету имају иста права, а то су право на дружење, игру, школовање, на родитеље да их одгајају.  Имамо право и на одјећу и храну –  рекла нам је деветогодишња Милица.

– Дјеца имају право на становање, родитеље, на игру. Док смо учили о правима, данас смо се забављали уз шминкање и музику – казала је  дванаестогодишња Ана.

Подсјећамо, 20.новембра 1989. је на Скупштини Уједињених нација усвојена Конвенција о правима дјетета, која садржи универзалне стандарде, које држава странка Конвенције (тј. која ју је потписала и ратификовала) мора гарантовати сваком дјетету.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име