Након бројних критика дрвопрерађивача у Републици Српској на начин расподјеле шумских дрвних сортимената, Влада РС одлучила је да прецизира критеријуме за расподјелу и да формира посебну комисију која ће, умјесто управе „Шума РС“, утврђивати колико ће сировине произвођачи добијати.

sumesrpskedirekcija07102016

Дрвопрерађивачи су више пута истицали да су незадовољни начином на који „Шуме“ врше расподјелу дрвних сортимената, а о томе су писали и министру пољопривреде Стеви Мирјанићу.

Група дрвопрерађивача је у допису упућеном министру чак признала и да подмићују политичке партије како би добили дрво. Навели су и да немају довољно сировине јер она иде ван РС, о чему је Капитал већ писао.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС су рекли за Капитал да су припремили приједлог критеријума за расподјелу шумских дрвних сортимената, на шта их је Влада још крајем прошле године обавезала. Истакли су да ће се ти критеријуми наћи на једној од наредних сједница Владе, а да је њихов основни циљ да се сортименти правдено расподијеле дрвопрерађивачима који ће предходно бити бодовани на основу одређених параметара.

„Расподјела дрвних сортимената вршиће се на основу утврђених критеријума, а одређена комисија ће прикупљати податаке о дрвопрерађивачима и обрађивати их у циљу утврђивања количине дрвне масе која ће се уговарати појединачно са сваким од њих“, казали су у Министарству.

Помоћник министра за шумарство и ловство Горан Зубић рекао је данас за ЦАПИТАЛ да ће Комисија одрађивати само физички дио посла, а да је суштина у дефинисању критеријумима на основу којих ће се убудуће сортименти дијелити.

„Бодоваће се одређени параметри као што су колико радника запошљавају, да ли обрађују финални или полуфинални производ, какав приход остварују. На основу тих бодова фирме ће добијати одређене количине дрвета, а комисија је та која ће их бодовати“, нагласио је Зубић.

Он је истакао да до сада није било бодовања, већ су „Шуме“ уговарале количине са дрвопрерађивачима у складу са количинама које су добијали у претходном периоду.

„Из године у годину су исте количине уговаране и увијек се јављао проблем када се појави неки нови дрвопрерађивач који није имао уговор са „Шумама“. Сада смо јасно дефинисали критеријуме и неће бити тих проблема“, нагласио је Зубић.

Додао је да ће сада сви произвођачи бити равноправни и добијати тачно ону количину која им припада, што до сада није био случај и што је био узрок одређених жалби и незадовољства дрвопрерађивача.

Зубић тврди да ово не значи да се „Шумама“ одузима дио надлежности, јер још није прецизиран састав комисије.

„Могуће је да она буде и у оквиру „Шума“. У сваком случају „Шуме“ су јавно предузеће чији је власник Влада РС и, ако Влада утврди начин расподјеле шумских дрвних сортимената, јавно предузеће то мора прихватити“, нагласио је Зубић.

ШИНИК: ОЧЕКУЈЕМО ВИШЕ РЕДА У РАСПОДЈЕЛИ СОРТИМЕНАТА

Секретар Удружења шумарства и прераде дрвета при Привредној комори РС Лазо Шиник рекао је за Капитал да је формирање комисије предвиђено и планом за редефинисање позиције „Шума РС“ те да дрвопрерађивачи сада очекују равноправнију подјелу сировине.

Истакао је да ће се сада при одређивању колико ће ко добити сортимента гледати укупан приход који дрвопрерађивачи остварују, број радника, остварени извоз, сервисирање обавеза према „Шумама“ и други параметри.

„Посебно се жели стати у крај дрвопрерађивачима који имају ниске фазе обраде и онима који се баве реекспортом, иако „Шуме“ и сада имају механизам да то спријече раскидом уговора, али то нису чиниле. Очекујем да ће сада бити уведено више реда у овој области, јер када се тачно зна какви су критеријуми, мањи је простор „Шумама“ да одступају од тога“, казао је Шиник и додао да је јавна тајна да су се многи дрвопрерађивачи жалили на који начин се долази до сортимената.

Казао је да су дрвопрерађивачи скептични и према овом рјешењу, али да ће сачекати све буде коначно те да ће онда реаговати уколико буде потребе за тим.

РАДНИЦИ ОПТУЖУЈУ РУКОВОДСТВО ЗА БРОЈНЕ НЕЗАКОНИТОСТИ

Да су ствари у „Шумама“ далеко од идеалних показује и нови допис који су сада министру Мирјанићу послали радници овог предузећа, шумарски инжењери и техничари.

Они се у допису, који је у посједу Капитал-а жале на рад руководства „Шума“ те указују на лошу финансијску ситуацију у којој се предузеће налази.

„Обавезе према општинама из претходног периода су репрограмиране, а о плаћању обавеза за ову годину нема ни говора, јер пара нема. Легализује се препродаја ван РС гдје је цијена храста и букве за 20 до 80 КМ већа него овдје, а смрче десет до 30 КМ. То се наплати у кешу или путем уплате на рачуне одређених политичких партија, што сви знају. Посебна прича су уговарања са купцима и добављачима гдје се праве невјероватни дилови челних појединаца са партнерима и уговара се све и одмах само да би се неко уградио“, пише у допису радника.

В.д. директора „Шума РС“ Ристо Марић раније је рекао да нису тачне тврдње дрвопрерађивача да се сортименти дијеле неравномјерно, нити да су подмићивали Социјалистичку партију чији је он члан.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име