Јавно предузеће ,,Шуме Српске” општинама у Српској дугује милионе марака на име ренте за сјечу и продају шуме са подручја тих локалних заједница. Када ће и да ли ће дуг бити исплаћен?

sjecasume29102016

Како наплатити своје паре? Питање је на које општине у Републици Српској, и то већином неразвијене, немају одговор. На њиховој страни је Закон, који јасно дефинише који проценат од посјечене и продате шуме газдинства треба да уплате локалној заједници. Међутим, у Српској је постала пракса да законе не поштују они који имају политичку моћ.

Јавно предузеће,,Шуме Српске” само општини Соколац дугују преко пола милиона марака. Милован Бјелица додаје да је молио, позивао руководство Шумског газдинства и менаџмент Шума Српске, али није наишао на разумијевање.

Због више од пола милиона марака, које им дугује Шумско газдинство “Романија”, општина Соколац не може да измири обавезе према Пореској управи, према буџетским корисницима, а у питање је доведен и рад установа, као што је соколачко обданиште. Шумарство није у стању, или не жели, ни да испоручи огрев за соколачку Топлану.

,,Ово што ради руководство Шумарства у општини Соколац је злочин према народу. Бојим се да ће народ морати предузети одређене мјере када је у питању овак однос према локалној заједници и свима који у њој раде и живе”, каже начелник Бјелица и додаје да је неприхватљив однос Шумарства према коришћењу природног богатсва општине.

,,Представници Шумарства ово су схватили као њихов,,ратни плијен”.Мисле да могу да раде са тим шта хоће и да од тог богатства треба да живи само њих неколико и директор Шумског газдинства “Романија” који је већ требао бити у пензији, али му је продужен мандат”,истиче Бјелица и упозорава да ће, иако не жели да повлачи непопуларне потезе, бити присиљен да ванинституционално тражи средства општине.

sumesrpskedirekcija07102016

Одговор на питање, колико дугују и зашто не поштују обавезе према општинама, потражили смо и у Јавном предузећу ,,Шуме Српске”.

Пред камеру неће, не желе или не смију, али су на наша питања одговорили са двије-три реченице у којима признају да су њихове обавезе према општинама до 31. 12. 2015. године износиле 6,5 милиона марака. Тај дуг је репрограмирам на период од 36 мјесеци, што значи до краја 2018. године.

Обавезе према локалним заједницама за први, други и тећи квартал ове године су преко 12,5 милиона марака, а у “Шумама Српске” тврде да су до сада исплатили више од 8,5 милиона, док ће остатак од 4,5 милиона бити уплаћен најкасније до краја јануара наредне године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име